Ακράτεια Ούρων
Φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση

ακράτεια

Η ακράτεια ούρων είναι η ακούσια αποβολή ποσότητας ούρων από την ουροδόχο κύστη. Η ποσότητα αυτή ενδέχεται να είναι είτε μικρή είτε μεγάλη. Σε κάθε περίπτωση είναι μία ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση, με τον ασθενή να φτάνει ακόμα και στην κοινωνική απομόνωση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ακράτεια εμφανίζεται πιο συχνά στο γυναικείο πληθυσμό σε σχέση με τον αντρικό πληθυσμό!!! 

Υπάρχουν πέντε (5) είδη ακράτειας ούρων, ενώ μόνο σε δύο (2) από αυτά μπορούν να παρέμβουν οι φυσικοθεραπευτές. 

Κατηγορίες ακράτειας:

● Λειτουργική ακράτεια
● Αντανακλαστική ακράτεια
● Επιτακτική ακράτεια
● Ακράτεια υπερχείλισης
● Ακράτεια προσπάθειας ή αλλιώς ακράτεια μυϊκής υπερέντασης

Η λειτουργική ακράτεια εμφανίζεται σε ανθρώπους που πάσχουν από νοητικά προβλήματα και δεν προλαβαίνουν να φτάσουν την τουαλέτα. Ενώ, η αντανακλαστική οφείλεται σε βλάβη κάποιου νεύρου που ελέγχει την λειτουργία της κύστης.  

Οι φυσικοθεραπευτικές παρεμβάσεις αφορούν την ακράτεια υπερχείλισης και την ακράτεια προσπάθειας.
Η ακράτεια υπερχείλισης συμβαίνει όταν δεν αδειάζει τελείως η ουροδόχος κύστη, με αποτέλεσμα να κάνει ακούσιες συσπάσεις σε δεύτερο χρόνο και να αδειάζει μόνης της.

Στην επιτακτική ακράτεια η κύστη συσπάται ακούσια έπειτα από την έντονη επιθυμία του ασθενή για ούρηση. Σε αυτή την περίπτωση, παρατηρείται απώλεια ούρων μέχρι τη στιγμή που φθάνει στην τουαλέτα ο ασθενής.

Η ακράτεια προσπάθειας συναντάται σε έντονη αύξηση της πίεσης των μυών της κοιλιακής χώρας. Αυτό μπορεί να παρουσιαστεί έπειτα από έντονο βήχα, φτέρνισμα, γέλιο, άρση βάρους, περπάτημα, έντονη άσκηση.

Όπως κάθε παθολογική κατάσταση, έτσι και στην προκειμένη περίπτωση, συνοδεύεται από μία σειρά επιβαρυντικών παραγόντων, καθώς και πιθανών αιτιών που την πυροδοτούν.

Αιτίες ακράτειας:
● Διόγκωση προστάτη (καλοήθης υπερπλασία)
● Ατονία ουροδόχου κύστεως
● Στενώσεις ουρήθρας
● Σακχαρώδης διαβήτης
● Περιφερική νευροπάθεια

Επιβαρυντικοί παράγοντες:
● Ηλικία
● Επάγγελμα
● Πολυτοκία
● Παχυσαρκία
● Εμμηνόπαυση
● Χειρουργικές επεμβάσεις στην πύελο
● Σακχαρώδης Διαβήτης
● Ουρολοιμώξεις
● Δυσκοιλιότητα
● Άνοια - Νόσος Altzheimer
● Κατάθλιψη
● Λήψη ορισμένων φαρμάκων 

Η ιατρική κοινότητα στο σημείο αυτό έρχεται να συμβάλλει με πολύ σημαντικό τρόπο στην αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της ουροδόχου κύστεως. Διαθέτουν από μία σειρά φαρμάκων, μέχρι χειρουργικές λύσεις, ακόμα και συγκεκριμένο ασκησιολόγιο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος τους.

Ως προς την φυσικοθεραπευτική επίδραση στις ακράτειες ούρων τα κλινικά αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά. Η ενδυνάμωση των μυών της πυέλου παθητικά και ενεργητικά δίνει τη δυνατότητα στο μυϊκό σύστημα να “προγραμματιστεί” εκ νέου, και να επέλθει ισορροπία μεταξύ της ακούσιας και της εκούσιας λειτουργίας του.

Οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους, γνωστές και ως ασκήσεις Kegel, στοχεύουν στην ενδυνάμωση και στην επανεκπαίδευση του έξω σφιγκτήρα μυός που συγκρατεί την ουρήθρα.

Επιπλέον, θα πρέπει να τονιστεί ότι το Clinical Pilates εστιάζει στους μύες της πυέλου, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει τον ασθενή να χαλαρώσει και να εστιάσει σωστά στην σύσπαση των μυών.

Τέλος, ο ασθενής θα πρέπει να είναι απόλυτα ήρεμος και συγκεντρωμένος κατά τη διάρκεια της θεραπείας του, ενώ η κύστη θε πρέπει να είναι άδεια. Επίσης, δεν ενδείκνυται να εκτελεί διακοπτόμενη ούρηση, δεδομένου ότι αυξάνονται οι πιθανότητες λοίμωξης! 

*** Η Ομάδα της FysioFocus βρίσκεται πάντα στη διάθεση των ασθενών με σκοπό την άρτια καθοδήγησή σας.

Εξειδικευμένο Φυσικοθεραπευτήριο
Ωράριο
Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 22:00

Επικοινωνία

Λ. Βεΐκου 10 & Λέσβου 1
Γαλάτσι, 11147
Χάρτης

info@fysiofocus.gr

Call Us