“Η πρόληψη σώζει ζωές”...μία φράση που την ακούμε συχνά από τους Επαγγελματίες Υγείας. Φαίνεται σε κάποιους και χαρακτηρίζεται - ορισμένες φορές - “κλισέ”! Είναι όμως ή αποτελεί μια πραγματικότητα που θα πρέπει όλοι μας ανεξάρτητα από την ηλικία να έχουμε ως προτεραιότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας;
Ως λέμφωμα χαρακτηρίζεται η κακοήθεια που προσβάλλει το λεμφικό σύστημα του ανθρώπου μέσω της αιματικής κυκλοφορίας. Ως κακοήθεια ενδέχεται να προσβάλλει και άλλα όργανα του ανθρώπινου σώματος, όπως το έντερο, το στομάχι, τους πνεύμονες, και άλλα.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι παρότι είναι μια μορφή κακοήθειας, δεν συμπεριφέρεται πάντα ως τέτοια, και κατά συνέπεια δεν είναι απαραίτητο να μεταφερθούν τα καρκινικά κύτταρα σε άλλους ιστούς. Συνεπώς, πολλές φορές θεωρείται απόλυτα “ιάσιμη” μορφή καρκίνου.
Οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης είναι: ο ιός Epstein-Barr, ο ιός HTLV-1, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, η ηπατίτιδα C, καθώς και ασθενείς με ανοσοκαταστολή.
Οι θεραπείες που εφαρμόζονται είναι αρκετές, από χημειοθεραπείες μέχρι ακτινοβολίες. Οι γιατροί που ασχολούνται με την εν λόγω παθολογική κατάσταση έχουν στη διάθεση τους ευρεία γκάμα από φάρμακα και μεθόδους με σκοπό την διατήρηση της λειτουργικότητας του ασθενή και την ευζωία τους.
Παράλληλα, ένας ασθενής που πάσχει από λέμφωμα δεν παύει και δεν πρέπει να πάψει να ασχολείται και με τις δραστηριότητες που τον κάνουν νιώθει λειτουργικός. Αν για παράδειγμα, ο ασθενής ασκούνταν ή αθλούνταν δεν θα πρέπει να διακόψει, δεδομένου ότι θα τον επηρέαζε αρνητικά στην ήδη επιβαρυμένη ψυχολογική του κατάσταση. Η διαφορά είναι ότι θα πρέπει να μειώσει τους ρυθμούς άσκησης, μιας και τα επίπεδα αντοχής του φθίνουν, ειδικά τις περιόδους της θεραπείας του.
Για τον λόγο αυτό, ο πλέον ειδικός να τον παρακολουθεί κινησιοθεραπευτικά είναι ο φυσικοθεραπευτής του. Ο φυσικοθεραπευτής, ως επαγγελματίας υγείας, και έχοντας εκπαιδευτεί στη θεραπευτική γυμναστική μπορεί και δομήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα άσκησης, διατηρώντας, αλλά και προάγοντας την υγεία του μυοσκελετικού του συστήματος.
Όλοι οι επαγγελματίες υγείας, όταν συνεραγάζονται άρτια μεταξύ τους μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά προς όφελος του ασθενή του.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το αρχαίο γνωμικό: νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ”. ( Decimus Iunius Juvenalis, 2ο αιώνας μ.Χ)
Παγκόσμια Ημέρα Λεμφώματος: 15 Σεπτεμβρίου