κοιλιά εγκύου


Εγκυμοσύνη και Πόνοι στις αρθρώσεις

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια ιδιαίτερη περίοδο στη ζωή της γυναίκας από την σύλληψη μέχρι τη γέννηση. Σε αυτούς τους εννέα (9) μήνες σημειώνονται αλλαγές σε όλα τα επίπεδα στο ανθρώπινο σώμα, από την πρώτη κιόλας στιγμή. Το σώμα προετοιμάζεται μέρα με την μέρα ώστε να αντεπεξέλθει σε αυτό που συντελείται μέσα της. Ο όγκος του στήθους μεγαλώνει και οι πλευρές ανοίγουν ελαφρώς, καθώς το έμβρυο μεγαλώνει. Η θωρακική κοιλότητα εκτείνεται και η μήτρα ωθείται προς τα κάτω. Επιπλέον, τα οστά της λεκάνης ανοίγουν και αυτά, για να μπορέσει να αναπτυχθεί το έμβρυο.

Παράλληλα, όσο η κύηση προχωρά η οσφυϊκή μοίρα εμφανίζει λόρδωση, συμπαρασύροντας όλες τις δομές της σπονδυλικής στήλης, με σκοπό να ανταπεξέλθουν στο αυξανόμενο βάρος της νέας ζωής που ετοιμάζεται. Μεταβολές συναντάμε και σε άλλα συστήματα, όπως είναι το καρδιαγγειακό, το αναπνευστικό και το μυϊκό.

Το σωματικό βάρος της γυναίκας αυξάνεται απότομα και για τον λόγο αυτό παρατηρείται συχνά άλγος στις αρθρώσεις. Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (μέση), τα γόνατα και ο άκρος πόδας καλούνται να υποστηρίξουν άμεσα την αύξηση του βάρους και για το λόγο αυτό πονάνε.

Παράλληλα, η κατακράτηση υγρών, εξαιτίας της αλλαγής στη λειτουργία του μεταβολισμού, συνδέεται άρρηκτα με την εμφάνιση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα.

Επιπρόσθετα, λόγω της έκκρισης ορμονών, όπως είναι της ρελαξίνης, ο συνδετικός ιστός - που υπό φυσιολογικές συνθήκες συγκρατεί τις αρθρώσεις - γίνεται πιο μαλακός. Ως απόρροια αυτού είναι αφενός η λεκάνη να ανοίγει για να υποστηρίξει την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, αφετέρου την αύξηση των μικροτραυματισμών.

Σε αυτό το σημείο, καλό θα ήταν να σημειωθεί ότι όσο πιο μεγάλη μια γυναίκα επιλέγει να τεκνοποιήσει τόσο το μυοσκελετικό της σύστημα δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στις απαιτούμενες ανάγκες που προκύπτουν. Έτσι, η συμπτωματολογία εμφανίζεται πιο νωρίς και πολλές φορές είναι πιο έντονη. Βέβαια, τα συμπτώματα εξαρτώνται και από την κλινική εικόνα της εγκυμονούσας.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυναικών που πριν αποφασίσουν να κυοφορήσουν και γνωρίζοντας τα μυοσκελετικά τους προβλήματα, επιλέγουν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπειών, άθλησης και διατροφής προκειμένου να προετοιμάσουν το σώμα τους για τις αλλαγές που επρόκειτο να ακολουθήσουν. Άλλες, πάλι, μετά την ολοκλήρωση της κύησης επιλέγουν ένα ανάλογο πρόγραμμα, όσο το δυνατόν προσαρμοσμένο στις νέες τους ενεργειακές ανάγκες και δυνατότητες, καθώς και στο βεβαρημένο ημερήσιο πρόγραμμά τους. Υπάρχουν, όμως, και γυναίκες που είτε δεν γνώριζαν είτε αμέλησαν την κλινική εικόνα του μυοσκελετικού τους συστήματος. Σε αυτή την περίπτωση, διακρίνονται δύο (2) υπο-ομάδες, οι εγκυμονούσες με φυσιολογική εγκυμοσύνη - χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα - και εκείνες με επαπειλούμενη εγκυμοσύνη - με τη σύσταση του θεράποντα να παραμείνουν κλινήρεις. Σε όλες τις παραπάνω ομάδες γυναικών, ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή είναι σημαντικός, ενώ στις δύο (2) τελευταίες προστίθεται και η έμφαση του “ιδιαίτερα σημαντικού” ρόλου του.

Ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή στην εγκυμοσύνη

Ο φυσικοθεραπευτής οφείλει να προετοιμάσει όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος με σκοπό να ανταπεξέρχονται στις εκάστοτε ενεργειακές ανάγκες της γυναίκας, όπως είναι το καρδιαγγειακό, το αναπνευστικό, το μυοσκελετικό σύστημα. Όταν η εγκυμονούσα είναι κλινήρης, ο θεραπευτής σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό εφαρμόζει κινησιοθεραπεία και μάλαξη - χωρίς πίεση - , στοχεύοντας στην διατήρηση του εύρους τροχιάς όλων των αρθρώσεων, αλλά και στην ενδυνάμωση των μυών των κάτω άκρων, του κορμού και των άνω άκρων. Οι ασκήσεις που εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια της κατ’ οίκον φυσικοθεραπείας είναι ήπιες, με την εγκυμονούσα να μην αισθανθεί κόπωση, πόνο ή δυσφορία. Στις εγκυμονούσες που μπορούν να επισκεφθούν τον θεραπευτή τους οι επιλογές είναι διαφορετικές. Στο φυσικοθεραπευτήριο μπορεί να γίνει χρήση τόσο των μηχανημάτων όσο και επιπλέον τεχνικών θεραπείας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μηχανήματα, όπως σε κάθε πάθηση έτσι και εδώ βοηθούν στην μείωση των συμπτωμάτων του πόνου, αυξάνουν την αιματική κυκλοφορία, ενεργοποιείται ο μεταβολισμός τοπικά και ως εκ τούτου αποβάλλονται υποπροϊόντα αυτού και οξυγονώνονται καλύτερα οι ιστοί. Η μάλαξη χαλαρώνει ακόμα περισσότερα τους ήδη επιβαρυμένους μύες, συμβάλλει στην ανταλλαγή των προϊόντων του μεταβολισμού και στην απομάκρυνση των μη απαραίτητων στοιχείων, προάγει την ψυχική ανάταση και την μείωση του άγχους και του στρες της εγκύου.

Τα τελευταία χρόνια, έχει προστεθεί στα “όπλα” της φροντίδας της εγκύου το Clinical Pilates και η Yoga. Πολλοί είναι οι γυναικολόγοι που συστήνουν την άσκηση καθ’ όλη τη διάρκεια των εννέα (9) μηνών. Ωστόσο, η άσκηση σε αυτή την ευπαθή ομάδα ανθρώπων πρέπει να παρακολουθείται από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μελέτες, οι έγκυες που ασκούνται τρείς (3) έως πέντε (5) φορές την εβδομάδα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μυοσκελετικούς πόνους στην περιοχή της οσφύος και της λεκάνης, δεν προσλαμβάνουν βάρος - εκτός του επιτρεπόμενου από τον θεράποντα ιατρό τους - δεν οδηγούνται στην καισαρική εξαιτίας της αδυναμίας των μυών του πυελικού εδάφους, μειώνουν τις ημέρες νοσηλείας τους μετά την γέννηση του βρέφους τους.

Μέθοδοι ελέγχου του σώματος

Τόσο το Clinical Pilates, όσο και η Yoga αποτελούν μεθόδους ελέγχου του σώματος. Συμβάλλουν στην εκπαίδευση του νου και του σώματος, δημιουργώντας μία αρμονία σε ψυχικό και σωματικό επίπεδο. Η έγκυος γυμνάζει όλες τις μυϊκές ομάδες του σώματός της και εκπαιδεύεται να αναπνέει σωστά. Πέραν των άλλων, όταν η αναπνοή πραγματοποιείται με ορθό τρόπο, στην άσκηση και στη χαλάρωση, ο εγκέφαλος οξυγονώνεται καλύτερα, και παρατηρείται μείωση του στρες.
Οι κινήσεις που ακολουθούνται είναι αργές και ρυθμικές, με τις αναπνοές (εισπνοή και εκπνοή) να τις συνοδεύουν αρμονικά. Το μυοσκελετικό σύστημα της εγκύου δεν καταπονείται και δεν υπάρχει πιθανότητα τραυματισμού κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, ενώ το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα εκπαιδεύονται στις υψηλές ενεργειακές ανάγκες, τόσο για την κατάσταση ηρεμίας όσο και κατά την διάρκεια των ασκήσεων, χωρίς η μητέρα να λαχανιάζει ή να αισθάνεται “βάρος” στο στήθος της λόγω της μειωμένης απόκρισης της αναπνευστικών μυών.

Τέλος, συνοψίζοντας η “υποψήφια” μανούλα θα πρέπει να γνωρίζει με τη συμβολή του φυσικοθεραπευτή και του θεράποντα ιατρού που την παρακολουθεί,αν θα μπορέσει να ακολουθήσει το εξατομικευμένο πρόγραμμα “θεραπείας” το οποίο θα ανταποκρίνεται με ακρίβεια στις σωματικές της ανάγκες με στόχο την ολοκλήρωση των σαράντα (40) εβδομάδων κύησης με επιτυχία και την άμεση φροντίδα του νεογνού, με την λιγότερη δυνατή καταπόνηση του μυοσκελετικού της συστήματος.

Εξειδικευμένο Φυσικοθεραπευτήριο
Ωράριο
Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 22:00

Επικοινωνία

Λ. Βεΐκου 10 & Λέσβου 1
Γαλάτσι, 11147
Χάρτης

Καραϊσκάκη 1 & Λεωφ. Γαλατσίου, Γαλάτσι
111 46
Χάρτης

info@fysiofocus.gr

Call Us