Πελματιαία απονευρωσίτιδα ή άκανθα πτέρνας

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μια ιδιαίτερα συχνή αιτία πόνου στην περιοχή της πτέρνας. Ο πόνος οφείλεται στην φλεγμονή που δημιουργείται στον σύνδεσμο που συνδέει την πτέρνα με τα δάκτυλα του ποδιού. Ο σύνδεσμος αυτός καλείται πελματιαία απονεύρωση και βρίσκεται στη βάση του ποδιού, υποστηρίζοντας την ποδική καμάρα.

πέλματα

Το πόδι του ανθρώπου είναι το πρώτο σημείο που καλείται να απορροφήσει και να μοιράσει τα φορτία που δέχεται το ανθρώπινο σώμα κατά τη βάδιση. Παρότι δεν είναι η εμφανής η αιτία που οδηγεί στην εμφάνιση της φλεγμονώδους αυτής κατάστασης, οι επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με το μυοσκελετικό σύστημα έχουν καταλήξει ότι ένας σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας είναι το λάθος πρότυπο βάδισης και ο λανθασμένος καταμερισμός των φορτίων. Μάλιστα, η συνεχής καταπόνηση της περιοχής οδηγεί και σε μικροτραυματισμούς που επιβαρύνουν κι άλλο την κατάσταση.

Ορισμένοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η παχυσαρκία, τα κακής ποιότητας υποδήματα, η μειωμένη ελαστικότητα των μυών που καταφύονται στην πτέρνα, η πλατυποδία, η ιπποποδία, η πολύωρη ορθοστασία ή βάδιση λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ( όπως για παράδειγμα πωλήτριες ή δρομείς), η λανθασμένη τεχνική σε αθλητικές δραστηριότητες, και άλλα.

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα δεν είναι συνώνυμη παθολογική κατάσταση με την άκανθα πτέρνας. Είναι δύο ( 2 ) διαφορετικές καταστάσεις που ενδέχεται να συνυπάρχουν, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο. Η άκανθα πτέρνας είναι δημιουργία οστική μάζας στη βάση της πτέρνας, στην έκφυση της πελματιαίας απονεύρωσης. Ο πόνος είναι ιδιαίτερα έντονος, ειδικά τις πρωινές ώρες όταν ο ασθενής καλείται να σηκωθεί από το κρεβάτι του, ενώ σταδιακά μειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η διάγνωση, τόσο στην πελματιαία απονευρωσίτιδα όσο και στην άκανθα της πτέρνας, πραγματοποιείται από τον Ορθοπεδικό με τη λήψη του ιατρικού ιστορικά, καθώς και τη συλλογή υποκειμενικών και αντικειμενικών στοιχείων της κλινικής εξέτασης.  

Τις περισσότερες φορές, η θεραπεία είναι συντηρητική. Ο φυσικοθεραπευτής έχει όλα τα απαραίτητα μέσα στη διάθεσή του για να αντιμετωπίσει την εν λόγω παθολογική κατάσταση. Σκοπός είναι η μείωση των συμπτωμάτων και η εξάλειψη της φλεγμονής. Ο κρουστικός υπέρηχος δύναται να συνθλίψει την άκανθα, ωστόσο αν συνυπάρχει με την πελματιαία απονευρωσίτιδα τα συμπτώματα της φλεγμονής ενδέχεται να ενταθούν. Για το λόγο αυτό, ο μαγνητικός διεγέρτης είναι μια πιο ανώδυνη λύση. Αφενός, περιορίζει την άκανθα, ενώ παράλληλα μειώνει τα στοιχεία της φλεγμονής.  

Σε αυτές τις κλινικές καταστάσεις, ο θεραπευτής πρέπει να επιλέξει ένα εν τω βάθει σχήμα θεραπείας με σκοπό τόσο την άμεση ανακούφιση του ασθενή όσο και την αποκατάσταση της πάσχουσας περιοχής, μειώνοντας παράλληλα τις πιθανότητες υποτροπής.

Τέλος, η χρήση πάγου και ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία της περιοχής. Το πρόγραμμα ασκήσεων θα λειτουργήσει θεραπευτικά στην πάσχουσα περιοχή και παράλληλα προληπτικά στο υγιές πέλμα.

Ο φυσικοθεραπευτής σε συνεργασία με τον Ορθοπεδικό έχουν τη γνώση και τα μέσα να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην ίαση τόσο της άκανθας πτέρνας όσο και της πελματιαίας απονευρωσίτιδας.

Εξειδικευμένο Φυσικοθεραπευτήριο
Ωράριο
Δευτέρα - Παρασκευή: 13:00 - 21:00

Επικοινωνία

Λ. Βεΐκου 10 & Λέσβου 1
Γαλάτσι, 11147
Χάρτης

info@fysiofocus.gr

Call Us