Η λέξη "έργον" (στα αρχαία ελληνικά: ἔργον) σημαίνει «έργο» ή «δουλειά» και αναφέρεται σε οποιαδήποτε ενέργεια ή δραστηριότητα που επιτελείται με σκοπό την επίτευξη ενός στόχου. Στην ελληνική φιλοσοφία, η έννοια του "έργου" έχει ιδιαίτερη σημασία και συνδέεται με διάφορες φιλοσοφικές προσεγγίσεις.
Το Ergon IASTM (Instrument-Assisted Soft Tissue Mobilization) είναι μια τεχνική θεραπείας που χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση των μαλακών ιστών του σώματος, όπως οι μύες, οι τένοντες και οι συνδέσμοι. Χρησιμοποιεί ειδικά εργαλεία που είναι σχεδιασμένα να βοηθούν στον εντοπισμό και τη θεραπεία περιοχών με περιορισμένη κινητικότητα ή φλεγμονή, προκαλώντας μια φυσική αντίδραση που προάγει την επούλωση.
Το Ergon IASTM αναφέρεται σε μία μέθοδο φυσικοθεραπείας που χρησιμοποιεί εργαλεία για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών παθήσεων και τη βελτίωση της κινητικότητας. IASTM είναι τα αρχικά της φράσης "Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization", δηλαδή "κινητοποίηση μαλακών ιστών με τη βοήθεια εργαλείων". Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται για να ενισχύσει τη θεραπεία των μαλακών ιστών (μυών, συνδέσμων, τένοντες) και να μειώσει τον πόνο και την ένταση.
Η τεχνική IASTM περιλαμβάνει τη χρήση εργαλείων που εφαρμόζονται πάνω στο δέρμα με στόχο την ενεργοποίηση της ροής του αίματος, τη διάλυση των συμφύσεων και τη βελτίωση της κινητικότητας των ιστών. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται συχνά από φυσικοθεραπευτές, αθλητικούς θεραπευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας για τη θεραπεία τραυματισμών, χρόνιων πόνων και δυσκαμψίας.
Το Ergon IASTM είναι ένα από τα εμπορικά εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί για αυτή την τεχνική, και συνήθως περιλαμβάνει διάφορες κεφαλές και σχέδια που επιτρέπουν στον θεραπευτή να προσαρμόσει την πίεση και την περιοχή θεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.
Το Ergon IASTM χρησιμοποιεί ειδικά εργαλεία, τα οποία είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι για να "γλιστρήσουν" πάνω στους μαλακούς ιστούς. Ο θεραπευτής χρησιμοποιεί τα εργαλεία για να ασκήσει πίεση στις περιοχές με περιορισμένη κινητικότητα ή που έχουν τραυματιστεί, βοηθώντας στη διάσπαση των περιορισμών του ιστού και στην επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας.
Αυτή η μέθοδος είναι χρήσιμη για την αποκατάσταση από μυϊκούς τραυματισμούς, χρόνιες καταστάσεις όπως η τενοντίτιδα ή για την ενίσχυση της αποκατάστασης μετά από χειρουργική επέμβαση.
1. Ανακούφιση από πόνο και ένταση: Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία, οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να ανακουφίσουν την ένταση στους μύες και να μειώσουν τον πόνο.
2. Βελτίωση της κυκλοφορίας: Η μέθοδος βοηθά στη βελτίωση της ροής του αίματος στην περιοχή που υποβάλλεται σε θεραπεία.
3. Αύξηση της κινητικότητας: Προάγει την αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας των ιστών, βελτιώνοντας την κινητικότητα των αρθρώσεων και των μυών.
4. Μείωση των συμφύσεων και του συνδετικού ιστού: Βοηθά στην αποδέσμευση των συμφύσεων που μπορεί να προκαλούν πόνο ή περιορισμένη κινητικότητα.