κρεβάτι φυσικοθεραπευτηρίου


Tecar: Μία σύγχρονη θεραπεία

Τα τελευταία χρόνια ακούμε συχνά ότι στο χώρο της φυσικοθεραπείας χρησιμοποιείται ευρέως ένα μηχάνημα, μία συσκευή με την ονομασία Tecar. Τί είναι, όμως, στην πραγματικότητα αυτή η θεραπεία και σε ποιές παθήσεις ενδείκνυται ή δεν ενδείκνυται για χρήση; Αυτά και άλλα πολλά θα είναι τα ερωτήματα που θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε στο παρακάτω άρθρο.

Η ονομασία Tecar προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων “Transfer Electricity Capacitive and Resistive”. Η ιστορία του και η μελέτη του ξεκίνησε πριν περίπου έναν (1) αιώνα, από τον Γάλλο Ιατρό, τον Jacques Arsene d’Arsonval, ο οποίος ανακάλυψε τη διαπερατότητα της κυτταρικής μεμβράνης του πλάσματος σε ρεύματα υψηλής συχνότητας από 100 kHz έως 10 MHz. Με το πέρασμα των χρόνων, κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, χρησιμοποιείται για πρώτη φορά η αναφορα στην ονομασία Tecar, σε μελέτες που δημοσιεύθηκαν στην Ιταλία. Οι συχνότητες στις οποίες αναφέρονταν οι επιστήμονες κυμαίνονταν μεταξύ των 500 kHz έως 650 kHz.  

Τι είναι η θεραπεία με Tecar

Η θεραπεία με το Tecar είναι μια μη επεμβατική επαναστατική μέθοδος θεραπείας μέσω ραδιοσυχνοτήτων. Τα τελευταία χρόνια, έχει χρησιμοποιηθεί από χιλιάδες ασθενείς ανά τον κόσμο, είτε σε αθλητικό επίπεδο είτε όχι. Η ενέργεια που μεταφέρεται δεν περιέχει ακτινοβολία. Παρόλα ταύτα, είναι σε θέση να διεγείρει και να επιταχύνει τους μηχανισμούς αυτοΐασης (αναγέννηση και επούλωση) των τραυματισμένων ιστών. Έτσι, αποκαθίσταται άμεση και η κινητική λειτουργία των ιστών.

Το Tecar παράγει ηλεκτρομαγνητική ενέργεια υψηλής συχνότητας, μέσω της εφαρμογής δύο (2) χειροκίνητων σημείων ενός συμπυκνωτή. Η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια προκαλεί μοριακές δονήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους παράγουν ενδογενή θερμότητα. Παράλληλα, οι δονήσεις αυτές διαταράσσουν την συμβατική εναλλαγή του σήματος πόνου και οι νευρικές ώσεις διακόπτουν τη ροή του εν λόγω σήματος. Η θερμότητα με τη σειρά της έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της αιματικής ροής και του μεταβολισμού, τοπικά. Εξαιτίας της διέγερσης των φυσιολογικών λειτουργιών σε τοπικό επίπεδο, μειώνεται ο πόνος και η φλεγμονή, καθώς και ενεργοποιείται η λεμφική λειτουργία - παροχέτευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδραση αυτής της ταλάντωσης των μορίων εντοπίζεται συνολικά, σε επιφανειακούς και εν τω βάθει ιστούς.

Η μεταφορά της ενέργειας πραγματοποιείται με δύο (2) διαφορετικές μεθόδους, την χωρητική και την αντιστατική. Στη χωρητική μέθοδο, η θεραπεία εστιάζει στους ιστούς με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως είναι για παράδειγμα τα μυϊκά στρώματα. Από την άλλη πλευρά, η αντιστατική μέθοδος στοχεύει στα σημεία με την υψηλότερη αντίσταση, όπως λόγου χάρη οι σύνδεσμοι, οι τένοντες, τα οστά, και άλλα. Έτσι, με τους δύο (2) τρόπους μεταφοράς της ενέργειας καλύπτονται όλα τα στοιχεία του μυοσκελετικού συστήματος.

Η θεραπεία με Tecar μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλα τα στάδια μια παθολογικής κατάστασης, από το οξύ έως και το χρόνιο στάδιο. Μάλιστα, ως μέσο θεραπείας είναι ευχάριστο και απόλυτα ανώδυνο. Τα δε αποτελέσματα είναι άμεσα, τόσο ως προς την μείωση του πόνου όσο και ως προς την αύξηση του εύρους τροχιάς μιας άρθρωσης, από την πρώτη (1η) κιόλας συνεδρία. Ωστόσο, δεν είναι αρκετή μία μόνο συνεδρία. Ως σύσταση έχουμε τις δύο (2) έως τρείς (3) συνεδρίες εβδομαδιαίως, ενώ το σύνολο αυτών φτάνει τις οκτώ (8) έως δέκα (10) συνεδρίες, με σκοπό το αποτέλεσμα αυτών να είναι μόνιμο. 

Αποτελέσματα θεραπείας με Tecar

Με τον εν λόγω “οργανικό επιταχυντή της φυσιολογίας” θα σημειωθούν άμεσα στον οργανισμό τα παρακάτω αποτελέσματα:

-αγγειοδιαστολή
-αύξηση της μικροκυκλοφορίας (τοπικά)
-αύξηση της διαπερατότητας της κυτταρικής μεμβράνης
-αύξηση των τοπικών μεταβολικών αντιδράσεων
-αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας
-αύξηση της ελαστικότητας του μυϊκού ιστού
-αύξηση της ελαστικότητας των τενόντων
-μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος (τοπικά)
-μείωση μυϊκής σύσπασης
-μείωση πόνου

Για ποιές παθήσεις ενδείκνυται
Όπως σε κάθε μηχάνημα που χρησιμοποιείται στη φυσικοθεραπεία, έτσι και στην περίπτωση του Tecar που μελετάμε, έχουν καταγραφεί ενδείξεις, αλλά και αντενδείξεις. Η θεραπεία με τις ραδιοσυχνότητες δύναται να εφαρμοσθεί σε μια πλειάδα παθολογικών καταστάσεων. Μερικές από αυτές είναι:

-άλγος στην ΑΜΣΣ, ΟΜΣΣ
-άλγος στο ισχίο, είτε αμφωτερόπλευρα στα ισχία
-φλεγμονή στις αρθρώσεις ( οστεοαρθρίτιδα )
-φλεγμονώδεις καταστάσεις ( γενικά )
-οιδήματα
-κατάγματα
-τενοντίτιδες - τενοντοπάθειες - τενοντοελυτρίτιδες
-επικονδυλίτιδα
-παθολογικές καταστάσεις του χόνδρου ( χονδροπάθεια επιγονατίδας)
-μυϊκές θλάσεις
-κακώσεις στον μηνίσκο
-κακώσεις των τενόντων και των συνδέσμων
-μυικός σπασμός
-λεμφοίδημα
-συμφυτική θυλακίτιδα ( παγωμένος ώμος)
-επώδυνα σημεία ( trigger points )
-μετεγχειρητικές καταστάσεις
-ουλώδη ιστό
-κυτταρίτιδα

Αντενδείκνυται για:

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να υπογραμμισθούν οι περιπτώσεις όπου δεν επιτρέπεται η εφαρμογή της συγκεκριμένης θεραπείας. Αυτές, αν και λίγες, είναι οι εξής:

-η μειωμένη αισθητικότητα του πόνου
-η μειωμένη αισθητικότητα της ζέστης
-οι μολύνσεις
-η θρομβοφλεβίτιδα
-τα προβλήματα της πηκτικότητας του αίματος
-η εγκυμοσύνη
-οι όγκοι ( καλοήθεις ή κακοήθεις )
-ο βηματοδότης
-οι ασθενείς με Parkinson
-τα μεταλλικά εμφυτεύματα ( τοποθετημένα πριν το 2000)

Διάρκεια θεραπείας

Η διάρκεια μιας θεραπείας με Tecar φθάνει τα είκοσι (20) λεπτά. Τα πρώτα δέκα (10) λεπτά η αίσθηση της αυξανόμενης θερμοκρασίας είναι ιδιαίτερα αισθητή από τον ασθενή, ενώ στη συνέχεια τη συνηθίζει, περιγράφοντας μια ευχάριστη αίσθηση της ζέστης. Βέβαια, το ένα από τα δύο (2) χειροκίνητα σημεία μετακινούνται συνεχώς στην θεραπευόμενη περιοχή από τον φυσικοθεραπευτή, δεδομένου ότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να προκληθεί τοπικός ερεθισμός.

Κλείνοντας, θα υπογραμμίσουμε ότι όταν το Tecar συνδυάζεται και με άλλα μηχανήματα και τεχνικές από τον φυσικοθεραπευτή, έτσι καταγράφονται σπουδαία αποτελέσματα με διάρκεια στο χρόνο και με λιγότερες πιθανότητες υποτροπής της παθολογικής κατάστασης για την οποία μας επισκέφθηκε ο ασθενής.

TR-THERAPY

Με τη πρώτη ματιά, η θεραπεία στοχευμένων ραδιοσυχνοτήτων είναι ο συνδυασμός της ικανότητας του θεραπευτή στους
χειρισμούς και της επιλεκτικής στόχευσης ιστού με ραδιοσυχνότητες. Υψηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικό πεδίο διεισδύει στο
ανθρώπινο σώμα και προκαλεί εν τω βάθη υπερθερμία ώστε να ανακουφίσει το μυικό πόνο και τα σημεία πυροδότησής του αλλά και να αναγεννήσει τους μύες. Οι στοχευμένες ραδιοσυχνότητες επίσης χρησιμοποιούνται και για θεραπείες χωρίς θερμότητα για την
αντιμετώπιση οιδημάτων σε οξεία φάση.

Εξειδικευμένο Φυσικοθεραπευτήριο
Ωράριο
Δευτέρα - Παρασκευή: 13:00 - 21:00

Επικοινωνία

Λ. Βεΐκου 10 & Λέσβου 1
Γαλάτσι, 11147
Χάρτης

info@fysiofocus.gr

Call Us