Οσφυαλγία ή αλλιώς πόνος στην μέση

9 +1 ερωτήσεις ασθενών

Πού βρίσκεται η μέση, ή αλλιώς η οσφύς ή η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης;

Η μέση βρίσκεται στο πίσω τμήμα του ανθρώπινου σώματος, κάτω από τον θώρακα. Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης αποτελείται από πέντε (5) σπονδύλους, και στηρίζει το ανθρώπινο σώμα. Είναι μια εύκαμπτη - σχετικά - δομή του ανθρώπινου σώματος, που δίνει την δυνατότητα στο σώμα να στρίβει ανάλογα με τα ερεθίσματα που δέχεται. Τη δομή αυτή την πλαισιώνουν νεύρα, αγγεία, μύες, τα οποία με τη σειρά τους συμβάλλουν στην κίνηση των κάτω άκρων και στην ισορροπία του σώματος. Άλλωστε, όπως έχουμε αναφέρει και στα άλλα άρθρα μέσα στη σελίδα μας, το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί ως μία αλυσίδα, όπου κάθε μέρος αυτής, κάθε “κρίκος” αυτής, λειτουργεί ως μονάδα και η εύρυθμη ή η παθολογική συμπεριφορά της επηρεάζει τοπικά και συνολικά το άτομο, είτε θετικά είτε αρνητικά, αντίστοιχα.  

οσφυαλγία

Τι σημαίνει η λέξη “οσφυαλγία”;

Η οσφυαλγία εξ’ ορισμού σημαίνει το άλγος, τον πόνο στην περιοχή της οσφύος, της μέσης.

Από πού προέρχεται ο πόνος στην μέση;

Το άλγος στην μέση, ή αλλιώς ο πόνος που μπορεί να αισθάνεται ο ασθενής, ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα ενός (1) ή περισσότερων παραγόντων. Όταν πονάει η μέση - η οσφύς ενός ανθρώπου ενδέχεται να χωλαίνει μια άρθρωση, ένας δίσκος, οι μύες ή τα νεύρα που απαρτίζουν την Οσφυϊκή Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης. Η αιτία διαγιγνώσκεται μέσα από την ορθή αξιολόγηση του θεράποντα ιατρού. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αιτίες είναι πολλές. Μερικές από αυτές είναι:
• σύσπαση μυών, λόγω συνεχόμενης κακής θέσης ή κακής ποιότητας ύπνου ή απότομης αλλαγής θερμοκρασίας
• πίεση νεύρου, εξαιτίας αλλαγής στις οστικές δομές της περιοχής
• αρθρίτιδα, εξαιτίας φυσικολογικής εκφύλισης των αρθρώσεων με το πέρας των χρόνων
• τραυματισμός σε δομές της οσφύος
• στένωση του σπονδυλικού σωλήνα ή των τρημάτων των σπονδύλων στην οσφυϊκή μοίρα
• κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοκήλη)
• ριζίτιδα
• και άλλα 

Ποιά είναι τα συμπτώματα που προδίδουν την παθολογική κατάσταση στην περιοχή της μέσης;

Τα συμπτώματα που προδίδουν την εμφάνιση παθολογικής κατάστασης είναι τα εξής:
• έντονος πόνος
• μειωμένη κίνηση της μέσης (όταν ο ασθενής δεν μπορεί να στρίψει τον κορμό του είτε δεξιά είτε αριστερά για μεγάλο χρονικό διάστημα ή δεν μπορεί να σκύψει)
• αίσθημα μουδιάσματος στα κάτω άκρα του, ή στα δάχτυλα των ποδιών του
• η συνεχής επανεμφάνιση των συμπτωμάτων, με περιόδους ύφεσης και έξαρσης αυτών 

οσφυαλγία-θεραπεία

Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η εμφάνιση της οσφυαλγίας;

Η εμφάνιση της αυχεναλγίας, όπως και των περισσότερων παθολογικών καταστάσεων, πυροδοτούνται ανάλογα με:
• την ηλικία.
Όσο πιο μεγάλος είναι ηλικιακά ο άνθρωπος, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχει να εμφανίσει πόνο στην περιοχή της οσφύος.
• την φυσική κατάσταση.
Ένας άνθρωπος που γυμνάζεται με σωστό τρόπο, χωρίς να επιβαρύνει ανόμοια τις δομές του σώματός του, έχει λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει οποιαδήποτε συμπτωματολογία, είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα.
• την καθιστική ζωή - εργασία από τον υπολογιστή
Πολλές είναι οι ομάδες των ατόμων που εργάζονται μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή. Η θέση που έχουν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους επηρεάζεται από την θέση της οθόνης (είναι είτε πιο ψηλά από το επίπεδο των ματιών είτε πιο χαμηλά), από την καρέκλα (πολύ ψηλές καρέκλες, πολύ χαμηλές καρέκλες, ή καρέκλες που δεν υποστηρίζουν τα κυρτώματα της σπονδυλικής στήλης), από την ύπαρξη ή μη στηρίγματος για τα πόδια (τα κάτω άκρα - πόδια κρέμονται με αποτέλεσμα συνεχώς να αλλάζει θέσεις ο εργαζόμενος λόγω κούρασης, καταπονώντας περιφερικές δομές) και από την θέση του γραφείου.
• την κληρονομικότητα

Έχουμε παρατηρήσει ότι σε οικογένειες με ιστορικό παθολογικών καταστάσεων τόσο στον αυχένα όσο και σε ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη, τα παιδιά - εν δυνάμει ενήλικες παρουσιάζουν κάποια στιγμή στην ενήλικη ζωή τους συμπτώματα στην περιοχή της οσφύος.
• ένας τραυματισμός
Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής έχουν “αναγκάσει” πολλούς από εμάς να χρησιμοποιούμε το δικό μας όχημα για την μετακίνησή μας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μετακινούμαστε με το αυτοκίνητο ή το δίκυκλο μας. Ωστόσο, η αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων καθώς και η μη χρήση των μέτρων προστασίας, από μια μερίδα πολιτών (κράνος, ζώνη) έχουν οδηγήσει στην αύξηση των τραυματισμών της σπονδυλικής στήλης.
Παράλληλα, οι τραυματισμοί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου, όπως πτώσεις από σκάλες και άλλοι, οδηγούν στην εμφάνιση της συμπτωματολογίας σε δομές της σπονδυλικής στήλης.
• οι ψυχολογικοί παράγοντες
Έχει αποδειχθεί βιβλιογραφικά ότι το άγχος, το στρες, το κακό ψυχολογικό υπόβαθρο επηρεάζει άμεσα το ανθρώπινο σώμα. Μάλιστα, όλοι - λιγότερο ή περισσότερο ο καθένας - έχουν εμφανίσει πόνο στην μέση έπειτα από μια έντονη ημέρα στη δουλειά.
• τον βαθμό εκφύλισης - αλλοίωσης του μεσοσπονδύλιου δίσκου 

Υπάρχει θεραπεία για την οσφυαλγία;

Ας μιλήσουμε πρώτα για την πρόληψη!
Η πρόληψη είναι πιο ανέξοδη και σίγουρα πιο αποτελεσματική!
Αλλάξτε τον τρόπο που συμπεριφέρεστε στο σώμα σας. Δεν χρειάζεται να εμφανίσετε κάποιο σύμπτωμα για να επισκεφθείτε τον φυσικοθεραπευτή σας! Μιλήστε μαζί του, εξηγήστε του τον τρόπο με τον οποίο εργάζεστε, τις συνήθειές σας και μέσα από ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό που θα λάβει θα σας καθοδηγήσει για να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργείτε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σας. Έτσι, ενδεχομένως να σας παροτρύνει να κάνετε μάλαξη (άλλωστε είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος για την εφαρμογή αυτής στο σώμα σας) και να χαλαρώνει το μυοσκελετικό σας σύστημα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επιπλέον, θα δομήσει μαζί σας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα άσκησης. Δεν χρειάζεται να είστε αθλητής ή αθλήτρια για να γυμνάζεστε, ούτε να λάβετε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι ισομετρικές ασκήσεις σε συνδυασμός με τις διατάσεις είναι ο τέλειος συνδυασμός για να χαλαρώνετε από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητάς σας, και να ασκείστε! Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο που σχεδόν όλος ο Ιατρικός και Φυσικοθεραπευτικός τομέας υποστηρίζουμε θερμά το Clinical Pilates. Ασφαλείς ασκήσεις χωρίς τραυματισμούς προσαρμοσμένες απόλυτα στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου!
Περπατήστε άφοβα! Τουλάχιστον τριάντα (30) λεπτά κάθε μέρα έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Κινείστε και η κίνηση γυμνάζει όλο το σώμα, κινητοποιεί όλες τις αρθρώσεις μέσα από ένα “πρόγραμμα” ισορροπίας και ενδυνάμωσης που μόνο το σώμα σας γνωρίζει να κάνει πολύ καλά από την πρώτη κιόλας στιγμή που περπατήσατε!! Και αν ακόμα αυτό είναι δύσκολο, αφήστε λίγο πιο μακριά το όχημά σας από τον προορισμό σας. Άλλωστε, το “καθόλου” δημιουργεί πρόβλημα, όχι το “ λίγο”!!
Εάν εμφανιστούν συμπτώματα, είτε λόγω κούρασης είτε εξαιτίας πολλών παραγόντων, έχετε ήδη γνωρίσει τον θεραπευτή σας, ο οποίος βρίσκεται δίπλα σας για να σας βοηθήσει. Υπάρχει πληθώρα μηχανημάτων σε συνδυασμό με τη θεραπευτική μάλαξη και τη θεραπευτική άσκηση που θα σας οδηγήσουν στην μείωση των συμπτωμάτων, και τελικά στην θεραπεία!! 

 Η θεραπεία είναι μόνο με χειρουργική επέμβαση ή μπορώ να αποφύγω το χειρουργείο; Πότε θα χρειαστώ χειρουργείο;

Εάν διαβάσατε με προσοχή την προηγούμενη παράγραφο, θα παρατηρήσατε πως δεν αναφερόμαστε σε καμία χειρουργική επέμβαση. Η πρόληψη είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία!
Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις που θα οδηγηθούν σε ένα χειρουργικό κρεβάτι. Οι περιπτώσεις αυτές είναι λίγες, ή τουλάχιστον προσπαθούμε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες! Για να οδηγηθεί κάποιος στην σπονδυλοδεσία, θα πρέπει η κλινική του εικόνα να επηρεάζει αρνητικά για περισσότερο από έξι (6) μήνες την ποιότητα ζωής του.
Τα συμπτώματα θα πρέπει να αυξάνονται αντί να εξαλείφονται ή να υπάρχει νευρολογικό έλλειμμα. Ακόμα, όμως, και σε αυτές τις περιπτώσεις οι Νευροχειρουργοί προσπαθούν με τα “όπλα” που διαθέτουν στην “φαρέτρα” τους να μην οδηγηθεί άμεσα ο ασθενής στο χειρουργείο ή ακόμα και αν πραγματοποιηθεί η επέμβαση να υπάρξει άμεση αποκατάσταση και επαναφορά στην πρότερη λειτουργικότητά του. 

Ποιές εξετάσεις χρειάζεται να κάνω για να διαπιστώσω εάν έχω πρόβλημα στην μέση μου, πριν εμφανιστεί η οσφυαλγία;

Για να προγραμματίσετε τις εξετάσεις σας, θα πρέπει πρώτα να επισκεφθείτε τον Ορθοπεδικό σας. Δυστυχώς, ακόμα και το 2021, συναντάμε ανθρώπους που ακολουθούν τη γνώμη και την εμπειρία των ανθρώπων που τους περιβάλλουν, χωρίς ωστόσο να έχουν γνώσεις!
Ο θεράποντας ιατρός σας θα σας αξιολογήσει κλινικά, μέσα από την ορθή λήψη του ιατρικού σας ιστορικού, καθώς και μέσα από μια σειρά κλινικών τεστ, που πραγματοποιούνται από αυτόν κατά την επίσκεψή σας στο ιατρείο του/ της. Πέρα από την κλινική αξιολόγηση, θα χρειαστεί να μελετήσει απεικονιστικά την κατάσταση της πάσχουσας περιοχής. Οι απεικονιστικές εξετάσεις που συνήθως διενεργούνται είναι η ακτινογραφία της οσφύος, η μαγνητική τομογραφία και κάποιες φορές η αξονική τομογραφία.
Όλα τα στοιχεία που συλλέγει ο θεράποντας θα τον οδηγήσουν στην υποκειμενική και την αντικειμενική αξιολόγηση του ασθενή, και τελικά στην διάγνωση της παθολογικής κατάστασης. 

Θα χρειαστώ φάρμακα;

Ο θεράποντας ιατρός σας, ανάλογα με την κλινική σας εικόνα, ενδεχομένως να σας συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή. Πολλές φορές, μάλιστα, η φαρμακευτική αγωγή συνδυάζεται με τις συνεδρίες σας στο φυσικοθεραπευτήριο για άμεση και πιο αποτελεσματική θεραπεία.

οσφυαλγία-θεραπεία

Θα χρειαστώ πολλές συνεδρίες Φυσικοθεραπείας σε περίπτωση που διαγνωσθεί κάποια παθολογική κατάσταση στην μέση μου;

Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ανάλογα με τα συμπτώματα και την κλινική εικόνα του ασθενή προγραμματίζονται οι συνεδρίες. Βέβαια, θα πρέπει να τονισθεί ότι σε κάθε συνεδρία γίνεται επαναξιολόγηση, προκειμένου να ορισθούν νέοι θεραπευτικοί στόχοι και να επαναπροσδιορίσουμε το πρόγραμμα θεραπείας.

Εξειδικευμένο Φυσικοθεραπευτήριο
Ωράριο
Δευτέρα - Παρασκευή: 13:00 - 21:00

Επικοινωνία

Λ. Βεΐκου 10 & Λέσβου 1
Γαλάτσι, 11147
Χάρτης

info@fysiofocus.gr

Call Us