Pilates & Νευρολογική Αποκατάσταση

Στο μακρινό 1900, σε μια πόλη της Γερμανίας, ο Joseph Hubertus Pilates άρχισε να μελετά την ανατομία και την φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος με σκοπό να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του, δεδομένου ότι είχε διαγνωσθεί με άσθμα και ραχίτιδα. Παράλληλα, ασχολήθηκε με διάφορες μορφές άσκησης επηρεασμένος από τις δυτικές και τις ανατολικές πρακτικές εκγύμνασης, όπως είναι η yoga και οι πολεμικές τέχνες.

Το 1920 άρχισε να αναπτύσσεται η μέθοδός του, και χρόνο με τον χρόνο κατάφερε να κατακτήσει τους χορογράφους και του χορευτές της εποχής.
Η αρχική “ονομασία” της μεθόδου του ήταν Contrology, και αυτό διότι ο σκοπός της είναι η επίτευξη του απαραίτητου ελέγχου της κίνησης του ανθρώπινου σώματος. Σύμφωνα με τον Joseph Pilates μια υγιής φυσική κατάσταση βασίζεται σε μία υγιή σπονδυλική στήλη, ενώ παράλληλα παρέχει στον άνθρωπο την δύναμη, την αντοχή, την σταθεροποίηση, και την ελαστικότητα που χρειάζεται για να είναι λειτουργικός.
Θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η μέθοδος του Pilates “δομήθηκε” για να εξυπηρετεί όλες τις ηλικιακές ομάδες, καθώς και την καθεμία φυσική κατάσταση ξεχωριστά όντας εξίσου αποτελεσματικό και στα δύο (2) φύλα.
Αποτελεί έναν εναλλακτικό και ιδιαίτερα ευχάριστο τρόπο εκγύμνασης και αποκατάστασης, δεδομένου ότι αφορά μικρές ή/ και μεγάλες ομάδες ατόμων “ξεφεύγοντας” από τα συμβατικά πρότυπα ενδυνάμωσης και αποκατάστασης, ενώ μπορεί να γίνει και σε ατομικό επίπεδο, έχοντας εξαιρετικά αποτελέσματα.
Η εναλλακτική μέθοδος του θεραπευτικού (Clinical) Pilates, αποτελεί μία πιο απλοποιημένη εκδοχή του κλασικού Pilates, που δίνει έμφαση στην μείωση του πόνου, την αύξηση της μυϊκής ισχύος, την βελτίωση της σταθερότητας - ισορροπίας, ακόμα και στην βελτίωση της υπαισθησίας.  

brain

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελεί το πιο βασικό και το πιο πολύπλοκο τμήμα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, μιας και είναι υπεύθυνος για τις αισθήσεις, την κίνηση, την σκέψη, την λειτουργία και τον έλεγχο όλων των οργάνων. Αποτελείται από ένα πολύ μεγάλο δίκτυο νευρώνων οι οποίοι δέχονται, αποκωδικοποιούν και ανταποκρίνονται σε ερεθίσματα από και προς το σώμα. Ο εγκέφαλος αποτελεί ένα “όργανο” που συνεχώς εξελίσσεται, που δύναται να εκπαιδεύεται και να “ επανεκπαιδεύεται”, να προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα, ενώ έχει απεριόριστο χώρο αποθήκευσης. Αξιόλογο θα ήταν να υπογραμμισθεί σε αυτό το σημείο ότι μέσω του πλούσιου ασκησιολογίου που διαθέτει το Pilates πραγματοποιείται η επανεκπαίδευση του εγκεφάλου.

Η αποκατάσταση των νευρολογικών παθήσεων καταλαμβάνει έναν αρκετά μεγάλο χώρο στην Ιατρική και την Παραϊατρική κοινότητα. Μερικές από τις πλέον γνωστές παθήσεις είναι:
• το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο
• το Ισχαιμικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο
• η Σκλήρυνση κατά Πλάκας
• η Νόσος Parkinson
• οι Ημιπληγίες
• οι Κακώσεις - Τραυματισμοί στο Νωτιαίο Μυελό
• οι Κακώσεις - Τραυματισμοί ή οι Διαταραχές στο Περιφερικό Νευρικό Σύστημα
• οι Πολυνευροπάθειες

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένας ασθενής ο οποίος πάσχει από μια “νευρολογική ασθένεια” στερείται της νευρομυϊκής συναρμογής στην πάσχουσα περιοχή. Επιπλέον, ανάλογα την παθολογία, ενδέχεται να παρουσιάζει μειωμένη ιδιοδεκτικότητα. Έτσι, υιοθετεί πρότυπα κίνησης, στάσης και βάδισης τα οποία αυξάνουν τις πιθανότητες μείωσης της μυϊκής αντοχής, καθώς και τις πτώσεις, λόγω έλλειψης ισορροπίας. Ένας άνθρωπος που στερείται της πρότερης φυσιολογικής του λειτουργικότητας, με την πάροδο του χρόνου, παρουσιάζει σταδιακά σημεία και συμπτώματα ψυχολογικής φόρτισης.
Εδώ, λοιπόν, ”έρχεται” το Clinical Pilates να βελτιώσει και να προάγει την ποιότητα ζωής του ασθενή. Άλλωστε, το θεραπευτικό Pilates σχεδιάστηκε με γνώμονα την επανεκπαίδευση των μυών του κορμού, της στάσης και της ισορροπίας. Παράλληλα, δεδομένου ότι αναφερόμαστε σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα εκγύμνασης, οι θεραπευτές εκπαιδεύουν τους αναπνευστικούς μύες μέσα από ένα πλάνο ασκήσεων προάγοντας την αναπνευστική λειτουργία, και κατ’ επέκταση δρώντας θετικά στην εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Ο θεραπευτής δημιουργεί ένα εξατομικευμένο πλάνο κινησιοθεραπείας, αξιοποιώντας τα οφέλη του Reformer Pilates, αλλάζοντας με τρόπο θετικό την καθημερινότητα και την λειτουργικότητα του θεραπευόμενου.

pilates

Εξειδικευμένο Φυσικοθεραπευτήριο
Ωράριο
Δευτέρα - Παρασκευή: 13:00 - 21:00

Επικοινωνία

Λ. Βεΐκου 10 & Λέσβου 1
Γαλάτσι, 11147
Χάρτης

info@fysiofocus.gr

Call Us