μαγνητικός διεγέρτης


Μαγνητικός Διεγέρτης

Η θεραπεία με τον Μαγνητικό διεγέρτη αποτελεί μία νέα μορφή θεραπείας η οποία χρησιμοποιεί έναν υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος θεραπείας, με εφαρμογή σε πλήθος παθολογικών καταστάσεων (μυοσκελετικά και νευρολογικά περιστατικά).

Όπως άλλωστε φανερώνει και το όνομά του, ο μαγνητικός διεγέρτης λειτουργεί βασιζόμενος στη δημιουργία ενός ισχυρού μαγνητικού πεδίου μέσω των πηνίων που φέρει στο εσωτερικό του. Η ένταση του πεδίου φτάνει μέχρι και τα 3 Tesla, που σημαίνει ότι είναι εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη από την ένταση ενός συμβατικού μαγνήτη.
Το εν λόγω μηχάνημα λειτουργεί με δύο ( 2) τρόπους. Ο πρώτος ( 1ος) τρόπος είναι μέσω της διέγερσης των νευρικών και των μυϊκών ιστών. Στην δεύτερη ( 2η ) περίπτωση, τα κύτταρα του σώματος παρουσιάζουν έναν παροδικό προσανατολισμό μέσω του μαγνητικού συντονισμού.

Κατά την εφαρμογή του μαγνητικού διεγέρτη, το μαγνητικό πεδίο δρα εκ βαθέων στις περιοχές του ανθρώπινου σώματος με αποτέλεσμα να συσπάται η μυϊκή ίνα πάνω από την οποία έχει τοποθετηθεί η κεφαλή του διεγέρτη, να διεγείρεται ο νευρικός ιστός και να επιτυγχάνεται η κυτταρική ανάπλαση στην πάσχουσα περιοχή.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η εφαρμογή του διεγέρτη γίνεται με τη χρήση μίας κεφαλής. Η εν λόγω κεφαλή τοποθετείται μερικά εκατοστά πάνω από την πάσχουσα περιοχή. Μόλις ξεκινήσει η εφαρμογή, τα μαγνητικά κύματα σαρώνουν την περιοχή που πάσχει.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται από τα φυσικοθεραπευτήρια μία τάση να αντικαθιστούν την θεραπεία με μαγνήτη, όπως αυτή εφαρμοζόταν, με τον μαγνητικό διεγέρτη. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι έχουν σημειωθεί περισσότερα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, βελτιώνει την λειτουργία των κυττάρων και των κυτταρικών μεμβρανών μέσα από την ενεργοποίηση της ηλεκτροχημείας των ιστών. Παράλληλα, διεγείρονται οι νευρικές και οι μυϊκές ίνες περισσότερο από ότι με τα συμβατικά μηχανήματα της φυσικοθεραπείας. Επιπλέον, σημειώνεται άμεσα η αναλγητική του δράση μέσω της ενεργοποίησης παραγωγής των ενδορφινών. Αυξάνεται η διαπερατότητα της αντλίας Κ - Na της κυτταρικής μεμβράνης, πάνω στην οποία εφαρμόζεται η κεφαλή του μηχανήματος. Ταυτόχρονα, ενεργοποιείται η αντιφλεγμονώδης διαδικασία της πάσχουσας περιοχής, αποβάλλοντας τα στοιχεία της φλεγμονής. Επιπρόσθετα, βελτιώνεται η μικροκυκλοφορία των τριχοειδών αγγείων της περιοχής συμβάλλοντας στην ταχεία ανάπλαση των κατεστραμμένων ιστών.

Εφαρμογές διεγέρτη

Ο μαγνητικός διεγέρτης συνδυάζει δύο ( 2) εφαρμογές, την στατική και την δυναμική. Η εφαρμογή αυτού γίνεται στα επώδυνα σημεία και στα trigger points. Η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής και δύναται να εφαρμοσθεί ακόμα και πάνω από τα ρούχα του ασθενή. Εάν, κατά λάθος, η κεφαλή ακουμπήσει πάνω σε γυμνό δέρμα, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Ωστόσο, η περιοχή θα πρέπει να είναι στεγνή και καθαρή.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο ασθενής δεν πονάει, αλλά αισθάνεται έναν ευχάριστο μυϊκό σπασμό καθόλη τη διάρκεια της διέγερσης. άλλωστε η θεραπεία διαρκεί μερικά λεπτά, που δεν ξεπερνούν τα δεκαπέντε (15) με είκοσι (20) λεπτά.
Αν και το αποτέλεσμα της θεραπείας φαίνεται άμεσα, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αποθεραπεία είναι η απόρροια πλήθους συνεδριών. Συνήθως, πραγματοποιούνται δέκα ( 10 ) ή δεκαπέντε (15) συνεδρίες, ανάλογα το περιστατικό.
Όπως σε κάθε μηχάνημα που εφαρμόζεται από τους φυσικοθεραπευτές, έτσι και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μία ομάδα ασθενών που ενδείκνυται να δεχτούν την εφαρμογή του. 

Ενδείξεις

Ως ένδειξη αποτελούν, οι παρακάτω παθολογικές καταστάσεις:
-Παθήσεις της σπονδυλικής στήλης
-Τενοντίτιδες
-Αρθρίτιδες
-Νευροπάθειες
-Οστικά οιδήματα
-Κατάγματα
-Παγωμένος ώμος
-Άκανθα πτέρνας
-Ακράτεια
-Πόνος Προστάτη/ προστατεκτομή
-Εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα
-Τενοντίτιδα Αχιλλείου
-Τενοντίτιδα στροφικού πετάλου
-Σύνδρομο πρόσκρουσης
-Ασβεστοποιό τενοντίτιδα
-Τενοντοπάθεια υπερακανθίου μυός
-Επικονδυλίτιδα αγκώνα
-Μυοπεριτονιακός πόνος και δυσλειτουργία
-Θεραπεία σημείων πυροδότησης πόνου
-Τροχαντηρίτιδα ισχίου
-Πλημμελής πώρωση καταγμάτων
-Εγκεφαλικά επεισόδια
-Σκλήρυνση κατά πλάκας
-Ατροφικοί μύες

Αντενδείξεις

Αντίθετα, οι περιπτώσεις που δεν συνίσταται η εφαρμογή αυτού είναι οι παρακάτω:
-βηματοδότης
-μη απομαγνητισμένα μεταλλικά υλικά τοποθετημένα στο ανθρώπινο σώμα
-εγκυμοσύνη
-ακουστικά ( τα οποία αφαιρούνται κατά την εφαρμογή)
-αντλίες ινσουλίνης
-αντλίες φαρμακευτικής αγωγής

Τέλος, αξιόλογο θα ήταν να σημειωθεί ότι όλες οι θεραπείες προσαρμόζονται στις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή. Για τον λόγο αυτό ο φυσικοθεραπευτής είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποθεραπείας, με σκοπό την άμεση αποκατάσταση της παθολογικής κατάστασης και την επιστροφή του ασθενή στις δραστηριότητές του.

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Το υπέρ επαγωγικό σύστημα της BTL ενδείκνυται για όλα τα στάδια επώδυνων
παθήσεων όπως:

Εξειδικευμένο Φυσικοθεραπευτήριο
Ωράριο
Δευτέρα - Παρασκευή: 13:00 - 21:00

Επικοινωνία

Λ. Βεΐκου 10 & Λέσβου 1
Γαλάτσι, 11147
Χάρτης

info@fysiofocus.gr

Call Us