Clinical Pilates Νόσος Parkinson

Εσείς ρωτήσατε
Εμείς σας δίνουμε απαντήσεις

Τι είναι το Clinical Pilates;

Το Clinical Pilates είναι η θεραπευτική προσέγγιση της μεθόδου του Pilates σε ασθενείς με μυοσκελετικά και νευρολογικά προβλήματα.

clinical pilates

Τι είναι η νόσος του Parkinson;

Είναι η προοδευτική διαταραχή του νευρικού συστήματος. Σταδιακά, παρατηρείται μείωση των επιπέδων ντοπαμίνης. Χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως η αργή κίνηση, η δυσκαμψία μυών, ο μειωμένος συντονισμός, η αστάθεια και πολλές φορές η κατάθλιψη.

Τι είναι η μέθοδος του Pilates;

Είναι μία μορφή σωματικής άσκησης που επικεντρώνεται στη σωστή στάση του σώματος, τη σταθεροποίηση του κορμού, την ισορροπία, τον έλεγχο, τη δύναμη, την ευλυγισία και τη σωστή αναπνοή.

Πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά και από ποιόν;

Εμπνευστής και δημιουργός της ήταν ο J. Pilates στις αρχές του 20ού αιώνα στη Γερμανία. Αρχικά, η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε αμιγώς για θεραπευτικούς σκοπούς, σε συνδυασμό με την κλασική φυσιοθεραπεία.

clinical pilates

Σε ποιους απευθύνεται το Clinical Pilates;

Σε ασθενείς που χρήζουν εξειδικευμένη και εξατομικευμένη προσέγγιση.

Είναι απαραίτητη η χρήση εξοπλισμού κατά την εφαρμογή της μεθόδου;

Η χρήση των ειδικών μηχανημάτων της μεθόδου είναι απαραίτητη, αφού εξασφαλίζει μεγάλη ποικιλία στο ασκησιολόγιο, με στόχο το βέλτιστο προπονητικό αποτέλεσμα.

Πόσες συνεδρίες πρέπει να κάνω;

Κάθε ασθενής είναι διαφορετικός. Άρα, το πλήθος των συνεδριών εξαρτάται από την παθολογική κατάσταση του ασθενούς. Ίσως, να χρειαστεί να κάνει ακόμα και εφ’ όρου ζωής όταν αναφερόμαστε σε μη αναστρέψιμες βλάβες και θέλουμε να διατηρήσουμε μια καλή ποιότητα ζωής με απόλυτη λειτουργικότητα!

 Πόσες συνεδρίες μπορώ ή πρέπει να κάνω σε εβδομαδιαία βάση;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, εξαρτάται από την παθολογική κατάσταση του ασθενή. Συνήθως, πραγματοποιούνται δύο (2) έως πέντε (5) συνεδρίες.

Πόσο χρόνο διαρκεί η κάθε συνεδρία;;

Η κάθε συνεδρία διαρκεί από τριάντα (30) έως εξήντα (60) λεπτά. Ο κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός, συνεπώς οι αντοχές του (αιμοδυναμικά) θα προσαρμοστούν σταδιακά στις ενεργειακές απαιτήσεις της άσκησης. Μάλιστα, εάν δεν ασκούνταν στο παρελθόν, ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο προσαρμογής σε σχέση με έναν ασθενή που αθλούνταν ή αθλείται.

Χρειάζεται να επισκεφτώ τον γιατρό μου πριν αποφασίσω να κάνω Clinical Pilates;

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο θεράποντας ιατρός την ανάγκη μας για ένταξη σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Ο υπεύθυνος του Clinical Pilates θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με τον θεράποντα, για γνωρίζει το πλήρες ιατρικό ιστορικό, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η κατάσταση της υγείας του με φορτία που ίσως δεν μπορεί να διαχειριστεί αμέσως το εκάστοτε ανθρώπινο σώμα. Άλλη διαχείριση έχει για παράδειγμα ένας ασθενής με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπαθεια και άλλη ένας ασθενής μη καπνιστής με Parkinson.

clinical pilates

Ποια είναι τα οφέλη στον ασθενή με Parkinson;

1. Βελτίωση ισορροπίας.
Οι ασκήσεις Pilates βοηθούν στην ισορροπία και τον συντονισμό. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να πραγματοποιείται ασκησιολόγιο που επικεντρώνεται σε θέσεις/στάσεις του ενός ποδιού, καθώς μπορεί να μειώσει την πιθανότητα πτώσης.

2. Καλύτερη ποιότητα ζωής.
Η ντοπαμίνη βοηθά στον έλεγχο του κέντρου ευχαρίστησης του εγκεφάλου, συνεπώς η μείωση της οδηγεί στο πρώτο, σε συχνότητα εμφάνισης, μη κινητικό σύμπτωμα της νόσου, την κατάθλιψη. Ωστόσο, η άσκηση είναι σε θέση να βοηθήσει στην αντιμετώπισή της. Έρευνες έδειξαν ότι τα άτομα με νόσο Parkinson που ασκούνταν τακτικά για τουλάχιστον 2,5 ώρες την εβδομάδα ανέφεραν βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους σε διάστημα δύο ετών σε σύγκριση με εκείνα που δεν ασκήθηκαν για το ίδιο διάστημα.

3. Βελτίωση ευλυγισίας.
Λόγω της μυϊκής ακαμψίας, τα άτομα με νόσο Parkinson παρουσιάζουν μειωμένη ευλυγισία που οδηγεί σε αρθρικό και μυϊκό πόνο. Κάνοντας χρήση βοηθημάτων και εξοπλισμού, το Pilates μπορεί να βελτιώσει τη γενικότερη ευλυγισία, τη θωρακική κινητικότητα, τη δύναμη των μυών της πλάτης και της συνολικής ισορροπίας, καθώς το κέντρο βάρους ευθυγραμμίζεται καλύτερα.

Και μην ξεχνάτε:

"Η κίνηση δίνει ζωή και η άσκηση καλύτερη ποιότητα ζωής..."

Εξειδικευμένο Φυσικοθεραπευτήριο
Ωράριο
Δευτέρα - Παρασκευή: 13:00 - 21:00

Επικοινωνία

Λ. Βεΐκου 10 & Λέσβου 1
Γαλάτσι, 11147
Χάρτης

info@fysiofocus.gr

Call Us