Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση

Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθούς Πνευμονικής Ίνωσης
16 Σεπτεμβρίου

Η 16η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης για την Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση. Έτσι, οι σύλλογοι, τα σωματεία και οι επαγγελματίες Υγείας οργανώνουν εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την Πνευμονική Ίνωση με σκοπό την προαγωγή της καλύτερης ποιότητας ζωής των ασθενών.

πνευμονική ίνωση

Η Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση, ή αλλιώς Idiopathic pulmonary fibrosis (IPF), είναι μια χρόνια και ιδιαίτερα σπάνια ασθένεια. Η εξέλιξη της νόσου γίνεται προοδευτικά, ενώ η φθίνουσα πορεία της λειτουργίας του αναπνευστικού συστήματος χαρακτηρίζεται ως μη αναστρέψιμη.

Ας ορίσουμε την ορολογία της παθολογικής κατάστασης με την οποία θα ασχοληθούμε στο παρόν άρθρο.

Ως πνευμονική ίνωση χαρακτηρίζεται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία δημιουργούνται ουλές στους πνεύμονες με την πάροδο του χρόνου, οι οποίες με τη σειρά τους μειώνουν την ελαστικότητα των κυψελίδων και κατ’ επέκταση την πρόσληψη του απαιτούμενου οξυγόνου, ενώ ως ιδιοπαθής την ασθένεια η οποία δεν έχει γνωστά αίτια.

Τα συμπτώματα της Ιδιοπαθούς Πνευμονικής Ίνωσης είναι ο ξηρός βήχας και η δύσπνοια. Με τον καιρό, όσο η ασθένεια εξελίσσεται ο ασθενής εμφανίζει σημεία κόπωσης και πληκτροδακτυλία στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσο το αναπνευστικό σύστημα δυσλειτουργεί, η λειτουργία της καρδιάς επιβαρύνεται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας, πνευμονικής υπέρτασης ή ακόμα και πνευμονικής εμβολής.

Όπως σε κάθε παθολογική κατάσταση, έτσι και σε αυτή, οι θεράποντες ιατροί ακολουθούν διάφορα σχήματα φαρμακευτικής αγωγής, στοχεύοντας στην “καταστολή” των συμπτωμάτων. Παράλληλα, λόγο και σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η αναπνευστική φυσικοθεραπεία στην διευκόλυνση της αναπνευστικής λειτουργίας του ασθενή.

Ο φυσικοθεραπευτής έχει εκπαιδευτεί στις τεχνικές και στις μεθόδους που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και στην δημιουργία εξατομικευμένου προγράμματος θεραπευτικής γυμναστικής με στόχο την προαγωγή της υγείας ως σύνολο. Αξιοσημείωτο είναι πως παράλληλα με τις τεχνικές, ο Φυσικοθεραπευτής δύναται να εφαρμόσει και πρόγραμμα με τον Μαγνητικό Διεγέρτη. Το εν λόγω μηχάνημα είναι νέας τεχνολογίας και δρά εν τω βάθει στους ιστούς της αναπνευστικής οδού, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση αυτής, με τρόπο που δεν είναι δυσάρεστος και επίπονος για τον πάσχοντα.

Τέλος, όπως σε κάθε παθολογική κατάσταση, έτσι και σε αυτή, η αλλαγή του τρόπου ζωής του ασθενή θεωρείται επιβεβλημένη!!! Η διακοπή του καπνίσματος, η βελτίωση της διατροφής, η άσκηση, η ξεκούραση, και η η εκπαίδευση σε τεχνικές ξεκούρασης του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος χαρακτηρίζονται ως τα πρώτα αναγκαία μέτρα που πρέπει να λάβει ο ασθενής για την βελτίωση της ποιότητας ζωής του. 

Εξειδικευμένο Φυσικοθεραπευτήριο
Ωράριο
Δευτέρα - Παρασκευή: 13:00 - 21:00

Επικοινωνία

Λ. Βεΐκου 10 & Λέσβου 1
Γαλάτσι, 11147
Χάρτης

info@fysiofocus.gr

Call Us